torsdag 1 mars 2012

Hyundai Tuscani

 . . . men vad är detta? En Tuscani står där parkerad.
Hyundai Tuscani [årsmodell: 2003 – 2008 (i Nordamerika), andra generationen] tilldelad typbestämning: sports coupé. Under mina många och för den delen långa gatuvandringar så ramlade jag på denna bil. Vad är detta? Av utseendet och döma en importerad asiatisk sportbilsprodukt så långt förstod jag. Men bilmärket Tuscani hade jag nog aldrig sett förut. Tog några bilder och sedan hem och googla. Det visar sig att detta i princip är en Hyundai Coupé, kallad Hyundai Tiburon i Nordamerika. I Sverige definitivt namngiven som Hyundai Coupé. I Kanada såldes en speciell Tuscani edition och det kanske är en sådan jag hittat eller så är den importerad.

Tuscanis logotyp.
Tuscani var toppvarianten av Tiburon (eller Coupé). Den var sportbilsinredd med färgade mätartavlor inringade av vackert krom, sex växlar att jobba med, borstat aluminium på panelerna, läderklädda Recaro-stolar och dessutom en mätare för momentant vridmoment, förutom alla de övriga spännande mätarna. Under huven en V6:a på 2,7 liter som presterade 172 hk och 245 Nm. Det resulterade i 7,8 sekunder för resan från 0 till 100 km/h, inte förskräckande snabbt, inte riktigt godkänd sportbilsprestanda, men snabbt ändå. I resten av världen och för övriga utrustningsvarianter kunde man hitta två andra motorer, 1,6 liters radfyra eller en 2,0 liters radfyra, båda med mer måttlig prestanda.
Bilen har tankats så ofta att tanklocket har börjat flagna.
Bilen på bilden är onekligen lite avskavd. Det matt svarta tanklocket är avskavt, fälgarna kantstötta, övriga kanter och hörn har fått sig några avskrap de också, och höger dimljus fram har halkat ur och försvunnit för gott. Ligger säkert i någon kurva. Detta är en unik bil i förhållandevis tveksamt skick. Bilen behöver onekligen piggas upp.1 kommentar:

  1. Castors :-BIL Castors and Wheels manufactures and supplies castors, casters and pneumatic wheels. Great deals on casters, big savings on pneumatic wheels. Huge selection of castors for all applications

    SvaraRadera