fredag 9 mars 2012

Chevrolet Monte Carlo - allt på svart


Chevrolet Monte Carlo SS [årsmodell: 2000 – 2005, sjätte generationen] Klassad som mid-size sport coupé. En av de sista större kupéerna från en volym biltillverkare. Numera är det mest premium och lyxbiltillverkare som t ex Mercedes-Benz, BMW, Lexus som har en egen större kupémodell i sortimentet. Monte Carlo hade förekommit förut som modellnamn mellan 1970 och 1988, därefter uppehåll till 1995. Den nya Monte Carlo härstammar från Chevrolet Luminas kupémodeller. Marknaden för stora kupéer minskade successivt och Monte Carlo fick ingen direkt efterträdare.

För sjätte generationen erbjöds utrustningsnivåerna: LS  (basvarianten för snålvargar) eller SS (super sport för den som kan unna sig livets goda) och från 2004 blev SS fläktförstärkt och omdöpt till SS Supercharged. Då marknadsläget så på kallade utgavs även speciella NASCAR-editioner ut, namngivna efter berömda NASCAR-förare. De hade speciallack och extra mycket dekaltrimning. V6:or stod till buds som motoralternativ: för LS räckte det med 3,4 liter (180 hk/205 Nm) som standard och för SS 3,8 liter på 200 hk och 225 Nm, när den fanns under huven i en SS Supercharged gav samma motor 240 hk och 280 Nm, och det är ju riktigt bra. 

Bilen på bilden är en SS - super sport - och måste då vara av årsmodell 2000 - 2003. Läckert svart, blank och fin, SS-emblemet glödgande rött, och ingjuter respekt, så ska det se ut. Dubbla avgaspipor bak. Det som skämmer dessa vackra bilder är det ganska stora rostangreppet på vänster bakskärm, även bensinlocket är angripet. Vad trist att se. För övrigt tycks bilen hållas i gott skick.

I ett tidigare inlägg presenterades en Chevrolet Monte Carlo LS (snikvarianten) - och den var röd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar