torsdag 29 mars 2012

Ford Taurus mer kombiextra


Ford Taurus Wagon SE [årsmodell: 1996 – 1999, tredje generationen], klassad som mid-size kombi.
Ovalen var ett genomgående designelement för tredje generationens Taurus. Kanske lite för väl genomgående så här i retroperspektiv. Den ovala designen av Taurus och dess klonade broder i Mercury-divisionen Sable blev inte så lyckad. Kunderna svek och försäljningen dalade markant. Föregående generation innehade titeln USA:s mest sålda bil. Första modellåret, 1996, lyckades Ford behålla titeln tack vare intensiv försäljning till företagssidan. Nästa år knep Toyota Camry titeln, tätt följd av Honda Accord. Vilken prestige förslust.
Akterpartiet med de förkättrade droppformade bakre sidofönstren.
Det jag har speciellt svårt med är de droppformade bakre sidofönstren. De bryter av bilens linjer och det ser inte klokt ut. Nästa generation Taurus blev omdesignad till lite mer lugna och samtida former. Tyvärr så behöll det akterpartiet på kombin och även den generationen fick dessa droppliknande sidofönster. Det hänger inte alls ihop. Utrustningsnivån SE var i alla fall välutrustad och var den dyraste varianten. SE kom 1998. Bilen på bilderna ovan har också den spänstiga V6:an på 3,0 liter under huven och den avgav 200 hk. Lite rivig i alla fall. Överlag ger bilen ett positivt intryck, välskött, hyfsat nytvättad och glänsande. Original alu-fälgar sitter på. Finemang.

I föregående inlägg presenterades en Mercury Sable herrgårdsvagn ur samma generation. Se så lika de är.
Det är svårt att bakifrån på längre avstånd skilja på Sable och Taurus, bara några få experter klara av det . . .
Droppformen hittades också inne i kupén. Taurus och Sable delade dessutom på samma instrumentbräda. Bilden nedan är från en Taurus.
Ovalt formad radio och klimatanläggning. Foto: Ford 
Lockande läsning ges i försäljningsbroschyren:

Upphovsrätten tillhör Ford.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar