lördag 25 februari 2012

Lincoln Continental - sista generationen


Fulladdad och skyltprydd med gräsänder . . .
Lincoln Continental [årsmodell: 1995 – 2002, nionde och sista generationen] kategoriserad som full-size, typisk stor amerikansk sedan, framhjulsdriven var den också. Continental är ett legendariskt modellnamn som var laddat med elegans, prestige och lyx. En av Lincoln riktigt klassiska bilmodeller. Den första kom redan 1939 och producerades till 1948. Därefter uppehåll några år till 1956 då en ny generation kom, 1963 mördades president Kennedy i en Continental av den fjärde generationen och det var ju inte bra. Ett kort uppehåll i produktionen skedde 1981 då den skalades ned i storlek, men sedan var den i produktion ända till 2002. De sista decennierna mötte Continental inte bara inhemsk konkurrens utan också mördande konkurrens från importbilar till den nordamerikanska marknaden, Hondas Acura, Toyotas Lexus, Mercedes-Benz, BMW, Audi med flera. Vad värre var, marknaden för denna typ av stora amerikanska sedaner började minska, även i premium segmentet. Kundbasen åldrades sakta bort. Tyvärr har Fordkoncernen fortsatta problem med Lincoln. Lönsamheten har på senare tid varit skral, trots att Mercury lades ned och att Lincoln på så sätt fick många modeller. 


Sista generationens Continental kom endast i en enda basutrustningsnivå, få tillval, allt fanns ju redan på plats: blänkande läderklädsel, klimatanläggning med förstärkt pollenskydd, träpaneler här och där, högspelande ljudanläggning, justerbar gungig luftfjädring, och överladdat med elektronik, samt för säkerhetsskull stöldlarm. Det fanns bara en motormöjlighet under huven, en V8:a på 4,6 liter med dubbla överliggande kamaxlar och 32 ventiler på 260 hk och ett mäktigt vrid på 350 Nm. Med gasen i botten görs 0 – 100 km/h på ungefär åtta sekunder blankt. Det är inte så tokigt.
Dubbla utblås, och en litet emblem som deklarerar V8:a på 4,6 liter med många ventiler.

Bilen på bilden står elegant parkerad i eftermiddagssolen. Den är registrerad i provinsen Nova Scotia vid Atlantkusten och befinner sig nu cirka 180 svenska landmil från hemtrakterna. Bilen är en välkommen gäst för den är i fint skick och välvårdad. Det enda som kanske bryter av lite är skylten med de små näpna änderna fram, hur hamnade den där? Och varför? Dessutom är skylten lite avskrapad. Vi hänger inte upp oss på det utan det kan också konstateras att bilen är av en tidig årsmodell innan 1998 års facelift.        . . .  men vem märker upp en Lincoln Continental med gräsänder?


Annons från 1997: (upphovsrätten tillhör Ford-koncernen)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar