måndag 27 februari 2012

Cadillac DeVille - femtioåring

Födelsedagsmärke i grillen, guldplätterat och runt.
Cadillac DeVille [årsmodell: 1994 – 1999, sjunde generationen sedan 1949] luxuös full-size. Att äga och framföra en Cadillac är ett synligt tecken på framgång här i livet. Ofta handlar det då om en DeVille, Cadillacs för den tiden mest sålda bilmodell. Cadillac är därför utan tvekan ett välkänt bilmärke och är GM:s lyxbilsmärke. Märket förekommer och säljs även i Sverige. Där äldre årsmodeller ofta är populära entusiastbilar. Lite nygamla, så där femton år gamla, Cadillac bilar är ur ett bruksbilsperspektiv inte så vanliga där jag bor. Ärligt talat så ser jag nog också oftare nyare Mercedes-Benz S-klasse eller Lexus än nya Cadillac modeller på gator och torg. Cadillac, det är rara ärtor. 


Den största förändringen för den sjunde generationen var att den inte längre kom i kupémodell och därför ramlade förnamnen Coupé och Sedan bort i modellnamnet, återstod bara DeVille. Kort och snärtigt, idag heter arvtagaren till DeVille DTS, än kortare och det är en förkortning för DeVille Touring Sedan. Sjunde generationens DeVille kom först i två utrustningsnivåer, en namnlös basnivå och ombonade Concours. Bägge utrustningsnivåerna var förstås välutrustade. Från årsmodell 1997 smög sig en ny nivå in mitt emellan kallad d’Elegance. I början fick basmodellenvarianten en V8:a på 4,9 liter (200 hk/373 Nm) och Concours utrustades med en V8:a på 4,6 liter med dubbla överliggande kamaxlar som hade betydligt mer sprutt 300 hk/400 Nm. Med den V8:an drog bilen iväg på snabba 6,9 sekunder från 0 till 100 km/h, inte illa alls, rent imponerande. 1996 fick basmodellen även samma 4,6 liters V8:a men effektuttag var mer modest, endast 275hk/373 Nm.

Bilen på bilden är tretton år och i utmärkt bruksskick. Den har 1999 års speciella utrustningspaketet Golden Anniversary vilket är bilmodellen egna lilla femtio års present. Paketet innehöll bland annat guldfärgade lister och emblem, äkta träbitar i panelerna och smakfull läderklädsel i två matchande färger, samt inte minst ett vackert runt guldemblem i grillen för att fira riktigt ordentligt. Vad mer kan man önska sig?


Annons från 1999:
Upphovsrätten tillhör GM.

Upphovsrätten tillhör GM.
50-årsjubileum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar