fredag 13 januari 2012

Chrysler New Yorker - Landautak i vinyl

Detta är en ganska liten och nätt bil. Inga överdrivna proportioner, men mycket krom som glimmar.
Chrysler New Yorker Landau [årsmodeller: 1988 – 1993, tolfte generationen], välutrustad full-size


New Yorker har rekordet som den bilmodell som har tillverkats längst tid i Nordamerika från 1939 till 1996, inalles 57 år. Under de flesta av dessa 57 år var New Yorker Chryslers-koncernens toppmodell och den var alltid utrustad med lyx och bekvämligheter. New Yorker kom i tre utrustningsvarianter: basvariant som senare kallades Salon, en mellannivån kallad Landau som främst kännetecknades av ett kvarts vinyltak på bakre delen av taket och den mest välutrustade varianten Fifth Avenue


Motoralternativen var tre för denna generation New Yorker, alla V6:or, första årsmodellerna fick en sexa på 3,0 liter som levererade ytterst blygsamma 141 hk och ett klent vridmoment på 233 Nm, 1990 kom en ny V6:a på 3,3 liter som levererade låga 147 hk och ett relativt klent vridmoment på 248 Nm, och slutligen, från 1991, en större 3,8 liters V6:a som gav tre hk till: 150 hk, men med mer vridmoment: 275 Nm. Lite bättre, men räckte det?

Notera krombandet över taket.
Bilen på bilden kurar skymning på en öde och övergiven gata. Den är vackert mörk purpurfärgad och de kontrasterande guldpläterade emblem förhöjer ytterligare intrycket. Det svarta vinyltaket är oantastligt välvårdat och understryker bilens värdighet. Ganska bra bruksskick får nog bedömningen bli trots någon liten rostfläck som kan skönjas, trots att höger bakdörr är lätt intryckt, men det som dock riktigt skämmer är en generande stor buckla höger framskärm. Aj, aj, aj, ser ut som närkontakt med stolpe under avancerad parkeringsmanöver i trångt utrymme, kanske. Ägaren vet säkert hur det gick till, men denne vill nog inte berätta . . . Bilen är en tidig årsmodell för sista modellåret för Landau var 1990 och har därför mest troligt V6:an på 3,3 liter bakom kromgrillen. En Chrysler New Yorker Fifth Avenue från samma generation finns här som jämförelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar