söndag 22 januari 2012

Chrysler LHS - bred och lång


Det bästa Chrysler hade att ge under slutet av 1990-talet - Ludvig Helge Sigurd. L H S.
Chrysler LHS [årsmodeller: 1994 – 1997, första generationen] klassificerad som full-size


LHS marknadspositionerades som Chryslers top-of-the-line modell och knuffade undan den klassika New Yorker från Chrysler-tronen. LHS var vad Chrysler kallade cab-forward design. Det innebar lång hjulbas och mindre överhäng jämfört med konkurrenterna på den tiden. Det intrycket spolierades en smula för LHS då designavdelningen ritade till en relativt väl tilltaget bagageutrymme. En mer påtaglig cab-forward design fick senare generationers Chrysler, till exempel Chrysler Concorde och Chrysler Intrepid


Men varför i hela friden heter den något så fantasilöst som LHS. Den nordamerikanska bilindustrin har ju alltid döpt sina bilmodeller med eggande namn som gjort kunderna köpvilliga. LHS? Jag vet inte. LH kallades den plattform som LHS byggdes på. Kanske är det så enkelt att man bara la till ett S som i Special eller Sport. Kanske det lät mer europeiskt och därmed mer exklusivt? Lättare att minnas? Enklare att marknadskommunicera?  . . . ingen vet antagligen längre. LHS kom i alla fall välutrustad. Rostfritt avgassystem med kromförsedda dubbla utblås bak, ABS-bromsar, antisladdsystem, aluminumfälgar, läderkläddratt och efter några år var även läderklädsel standard. Krom försedda lister, hellackade stötfångare och med något sportig ansats skulle LHS försvara sin plats. Hmm, sportig och sportig, nåja. Under motorhuven regerade en modern V6:a med 24 ventiler som avgav 214 hk och ett vrid på 300 Nm jämnt. Det räckte nog ett tag.

Ganska enkel design bak. Stor baklucka och bakljusen på sidan om. Fronten ser onekligen mer mäktig ut.

Bilen på bilderna är av årsmodell 1995 eller senare. Som vanligt är det grillen som avslöjar detta. Bilen har Chryslers ny-gamla logotype. Hyfsat rep och skråmfri, samt välvårdat intryck ger slutomdömet: bil i gott skick för sin ålder. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar