måndag 23 juli 2012

En gedigen Cadillac Sedan de Ville
Direkt från början av åttiotalet, en sobert gulfärgad Cadillac av 1982 års modell. Moderiktigt färgsatt, med diskret vinyltak och det smakfulla utrustningspaketet d’Elegance. Cadillac var ibland synnerligen anfäktad av det franska språket, modellnamnet är franskt, Sedan den Ville, och namnet på utrustningspaktet är än mer franskt. Franska må ge upphov till långa ord, men det ser vacker ut, och desto knivigare att uttala för oss med språk av germanskt ursprung. Alors! Sedan de Ville var ursprungligen en hästdroska från föregående sekler och hur den ser ut är det väl knappast någon som vet idag. Elegance det är ju elegant, förstås. Den här bilen representerar mycket av det Cadillac vill stå för. Lyx, god smak och prestige, och hög kvalitet med pålitlig teknik. Magnefique!
Cadillac Sedan de Ville d’Elegance [årsmodeller: 1997 – 1984, femte generationen], full-size.
d’Elegance var ett utrustningspaket till Sedan de Ville.
Bilen är i utmärkt skick. Fläckfri, lack och krom glänser. Fina hjulsidor i original. Det är också prydligt inne i kupén som är inredd med ljus velourklädsel, mjukt och ombonat. På c-stolpen tidstypiska så kallade opera lights intill d’Elegance emblemet. Tittar man noga kan man se en diskret längsgående stripe på sidorna som ytterligare accentuerar den klassiska siluetten. En Cadillac väl värd att vårda.
Åh, så elegant!

Under huven V8:a som standard förstås, den är mest troligt på 4,1 liter och prestandan var måttliga 135 hk, merde! Det fanns också en oljebrännande diesel och en V6:a(!) som tillval. Varför man skulle vilja ha dessa motorer begriper jag inte. Sedan de Ville var vid den här tiden en pålitlig storsäljare för Cadillac. Den sålde sig själv.Titt i 1982 års Cadillac-broschyrer:
Ur det rikhaltiga bilbroschyrmaterialet väljer vi denna gång ett läckert urval av samtida bilbroschyrspoesi.
(Upphovsrätten tillhör GM)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar