lördag 14 juli 2012

75:ans Chevrolet Chevelle MalibuDet här var bilar som sålde i respektingivande volymer och som kom i många olika karossformer och med flera motoralternativ. Från muskelbilsprestanda till tantvänlig och småsnåla motorer. Den tredje generationens Chevelle ändrade utseende varje år och då kan vi med en gång slå fast att bilen på bilderna är av årsmodell 1975 och är en Malibu. Utrustningsnivån Malibu hade genom åren halkat nedåt och i mitten av sjuttiotalet var det snikversionen. Fast bättre tider skulle komma för Malibu-namnet för från 1978 blev det en egen modell för några år. Det är alltid intressant att se hur namnen vandrar liksom upp och ned i prestige.1997 så återupplivade Chevrolet modellen igen och Malibu är fortfarande i produktion.


Bilen på bilden är en alldaglig fyradörrars sedan och var den absolut billigaste Chevelle Malibu som kunde hittas vid den tiden. Faktiskt den billigaste Chevan på marknaden. En mycket billig bil. Billiga bilar har ju förstås en tendens att skrotas ut och försvinna ganska fort. De tycks inte vara värda att bevaras. Desto trevligare att den här bilen har överlevt hittills.

Chevrolet Chevelle Malibu [årsmodell: 1973 - 1977, tredje generationen] mid-size.
Malibu var basnivån.
Bilen är i ett härligt slitet bruksskick. Den här bilen visar ingen falsk inställsamhet. Kärv, solblekt, fläckig och rostig till sitt yttre, förslitet inre, men kromet är gnistrande fläckfritt. Otroligt. Original hjulsidor sitter på bakhjulen, på framhjulen sitter något annat. Vad som finns under huven är svårtippat. Standard motorn var en rak sexa på generösa 4,1 liter. Effektuttaget var dock blygsamt: 110 hk. Rosten härjar längs bakrutans fästen så pass mycket att snart kommer det att regna in under den. Ägaren måste dit och täta innan höstregnen kommer.


Chevelle Malibu Sedan var ju lågbudgetmodellen och precis som med alla lågbudgetmodeller så syns de knappt i bilbroschyrerna. Men den förekommer på ett uppslag där det nogsamt poängteras hur prisvärd den är och det var den säkert också.
Ur 1975 års försäljningsbroschyr hittas:
(upphovsrätten tillhör GM)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar