fredag 27 juli 2012

Cadillac Sedan de Ville i ganska hyfsat skickDet här är det närmaste man kan komma en standard Cadillac, om man nu överhuvudtaget kan kalla Cadillac för standard. Förvisso kallade de sig själva ibland för standard of the world. Cadillac är ju laddat med lyx, flärd och prestige, och inget annat. Dock är bilen på bilderna en Cadillac av de lite mer oansenliga och framför allt vanliga slaget. Sedan de Ville från den sjätte generationen hittar man lite överallt. Även i Sverige. Nu är de flesta exemplaren lite slitna och trötta och lätt matt i lacken. Bilen på bild är väl inte riktigt någon pärla heller, hyfsat skick, men det som fick ögat att fastna är det välkromade extra tillbehöret på bagageluckan - ett extra bagageräcke.
Cadillac Sedan de Ville [årsmodeller: 1985 - 1993, sjätte generationen], full-size.
Basutrustad instegsnivå för de som precis hade råd.
Hur tänker man då man beställer ett extra bagageräcke på en Cadillac? Har man förköpt sig på reseeffekter? Eller ärvt stora koffertar från sina förfäder? Vill man utöka lastförmågan? Knappast. Skulle det inte te sig lite ovärdigt att lasta väskor på bagageluckan på en Cadillac? Ja, det skulle det. Så varför finns det där då? Det var helt enkelt så att ett extra snyggt kromat bagageräcke på bakluckan var ett modetillbehör för tjugo år sedan på amerikanska bilar. Fanns på många andra bilmodeller också. För det mesta i vackert kromat utförande. Knappast något av alla dessa miljontals extra bagageräcken torde ha använts. De fanns där enbart för utsmyckning. Mycket amerikanskt. De bilar som kan ha användning för detta är möjligen små bilar, ofta sportbilar av Brittisk härkomst, eller lite tuffare jeepar.

Efter lite velande tror jag att det är en 89:a vi har framför oss. Den har 1989 års förlängning av karossen. De breda sidolisterna gör att det är mest troligt att det är en 89:a, kanske. Under huven har vi då en V8:a på 4,5 liter som gav 155 hk Där bak har något trillat bort precis intill den bakre stötfångaren och stötfångaren ser ju lite roststrimmig ut. Ta fram putstrasan.

Lite marknadsföringsmaterial att titta på:
(upphovsrätten tillhör GM)Plötsligt så sålde fullängdsbilar igen.
En spis på åtta burkar och 4,5 liter ger rätt muller, prestanda? . . . njae.

Äntligen svullnade Cadillac upp igen, 3,5 fot längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar