fredag 13 juli 2012

Chevrolet Caprice i vardagen

Bilen höll på att fickparkeras precis då jag händelsevis strosade förbi. Ur kliver ett par i övre medelåldern och de ser ut av kroppspråket och språket att döma att ha haft ihop det sedan bilen såldes. Scener ur ett äktenskap skulle man kunna säga . . .  De skällde och var arga på varandra. Grälet rörde dock inte bilen och tur är väl det för denna alldagliga vitfärgade Caprice sker verkligen oskyldig ut. Precis som ägarna lite lätt luggsliten av livet men fin ändå. Olyckligtvis saknas hjulsidorna fram. Ser inte snyggt ut på en stor vit bil. Hjulsidorna bak ser dessutom ut att vara inköpta på kanadensiska Biltema - Canadian Tyre. Tittar man noga kan man allt hitta lite rost i kanter och hörn.

Chevrolet Caprice Classic [årsmodell: 1991 – 1996, fjärde och sista generationen], full-size.
Classic var den högre utrustningsnivån.


Caprice Classic var Chevrolets sista klassiska stora sedan så tillnamnet Classic känns välförtjänt. En bil med drivning bak och V8:a fram, med gott om plats för sex personer, tre fram och tre bak. Växelspak på rattstången och den fasta radioantennen placerad på framskärmen. Kan det bli bättre? Tydligen tyckte kunderna det för tiden för de stora amerikanska sedanerna var förbi i början på nittiotalet. SUV:ar och trucks var i vardande. Framhjuls- drift och mindre storlekar blev populärt. V8:or blev dinosaurier. Världen förändrades på ett genomgripande sätt. 

Bilen på bilderna är av en senare modell och det ser man på att bakre hjulhusen är runda. Det betyder årsmodell 1993 eller senare. Standardmotorn för de senare årsmodellerna var en V8:a på 4,7 liter och med en effekt på 200 hk. Det räckte nog till och det mullrade gott. Modellen fick ju ingen direkt ersättare utan kunderna hänvisades till den modernare och mindre Chevrolet Lumina. Hjälp. Vilket nedköp,  . . . om man nu föredrog de stora sedanerna vill säga. Besvikelsen måste ha varit outsägligt stor.

Vi får trösta oss med att titta i gamla försäljningsbroschyrer!


Utrivet ur bilbroschyren för Chevrolet Caprice 1995:
(upphovsrätten tillhör GM)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar