söndag 29 april 2012

Världens bästa bilannons

Hur kan världens för närvarande bästa bil annons se ut? Svaret är på bilden nedan. Vi har väl alla kliat oss i huvudet så att mjällen virvlat omkring över bilannons formuleringar. Till exempel strofer som ”fin, måste ses” eller ”rost finnes, s o v, bvsa, drag” eller lite mer tragiskt ”bes 2:or, rost ,nya däck, måste bort”. Det var på den tiden det var viktigt att hålla sig till en rad, möjligen två rader, för att få ned priset på annonsen i den lokala nyhetstidningen. Enbart ett införande förstås, man var ju optimist, och helst skulle annonsen in på lördagen. Det var några decennier sedan och sedan dess har mycket hänt.

En bilannons från 25 april gjord av Joe Strachila och Kyle Miller, fanns på http://seattle.craigslist.org.
  
I denna nya moderna tid blir en bilannons världsnyheter. Den är förstås från USA där de törs skryta lite mer än vad kanske svenskar törs göra. Joe Strachila bara kände att bilen bara måste bort. Denna gång tog Joe hjälp av sin vän Kyle Miller som jobbar med marknadsföring och design. Varför inte göra en annons på samma sätt som reklambyråer gör? Med glimten i bådas ögon skred det till verket. De kraftsamlade och tog i allt vad de kunde. Det blev bra. Det blev kul. Men duon tog i allt för mycket, annonsen uppmärksammades av media över stora delar av världen. Även den svenska tidningen DN uppmärksammade annonsen. Det blev ju faktiskt en riktigt kul annons.

Det sägs att bilen går att köra, bara motorns varvtal befinner sig under 3.000 varv och den verkar fortfarande vara till salu. 700$ och den blir din. Det kanske finns lite prutmån också? En utförligare intervju med säljaren Joe och hans vän Kyle finns här.

Pontiac Grand Am SE i närbild.
Bilen Joe försöker sälja är en Pontiac Gran Am. Den är av årsmodell 1995 och tillhör fjärde generationens Grand Am (årsmodellerna 1992 till 1998). Bilen på bilderna är från i vintras och visar en röd och fin Pontiac Grand Am SE. Den är av årsmodell 1995 eller äldre. SE var en utrustningsnivå under GT. Skillnaden var att GT fick ett lite mer sportigare utseende, mycket mer än så var det inte. Bilen på bilderna har precis som Joes bil ABS-bromsar och en V6:a under huven. Vilket faktiskt var ett tillval även för GT. V6:an var på 3,1 liter och levererade 155 hk (från 1994). Grand Am är en mindre bil och ganska lätt så det räckte nog till då den var ny. Grand Am var också vid den tiden Pontiacs bäst säljande modell. Pontiac sista årsmodell blev 2010. Bilmärket lades ned i samband med GM:s finansiella svårigheter 2008 och 2009. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar