tisdag 17 april 2012

Chrysler Concorde slank & vacker design


Chryslerpentagrammet sitter på plats i fronten. Precis som det ska vara.
Chrysler Concorde [årsmodell: 1993 – 1997, första generationen] klass: full-size.

En gång i tiden fanns det tre vackra systrar, Chrysler Concorde, Chrysler Intrepid (Dodge i USA) och Eagle Vision (Chrysler i Sverige), rättare bestämt i början av nittiotalet. De var skapta och stöpta i det nya cab forward designformatet som innebar att jämfört med tidigare så var hjulen mer uttryckta i hörnen, lång låg och svepande vindruta, mindre överhäng och mer kupé utrymme. Om man jämför med Chryslers tidigare rådande bildesign så var detta verkligen ett hopp in i framtiden. Chrysler fick därmed ett rykte om sig att vara ledande i design på den amerikanska marknaden. Vågad design sålde tydligen. Det lämnade Ford ingen ro och de gjorde i sin tur därför en djärv designsatsning på Ford Taurus, men det är en annan historia.

Chrysler fortsatte med cab forward för den nästkommande generationen av Concorde och Intrepid (Vision föll ifrån på grund av dålig försäljning), men då svällde formerna högst betydligt, likt muffins och det blev inte så lyckat, tycker jag. Den första generationen var betydligt renare, slankare och vackrare i designen. En fjärde full-size modell var Chrysler LHS. I mid-size segmentet fick Chrysler Cirrus, Dodge Stratus och Plymouth Breeze också cab forward inspirerad design ( . . . hmm, namntemat verkade vara taget från SMHI).

Solen värmer upp det vackra akterpartiet.

Concorde hade närmare släktskap med Vison än med den billigare Intrepid. Vison var också avsedd för export och fick ett lite sportigare attityd och mer internationell anpassad utrustning. Concorde i sin tur kläddes på med mer extra vagant utrustning som standard, t ex läderklädsel, elsäten, dekorativa träbitar i plast, läslampor för passagerarna, och snygga aluminium fälgar. Påkostad utstrålning. Den högre utrustningsnivån LXi fick ännu lite mer utrustning.

Vackra svepande linjer - cab forward.
 Bilen på bilderna är välskött, men trots allt, nästan tjugo års användande har börjat sätta sin spår så smått. Det är främst rosten som börjar komma smygande längst kanterna, speciellt högersidans dörrkanter, tyvärr. Trist, för bilen glänser fortfarande i lacken och är hyfsat skråm- och buckelfri. Original aluminiumfälgar sitter på och de är lite ruggade i kanterna efter alltför mycket närkontakt mer trottoarer. Bilen är av en tidig årsmodell, 1994 eller tidigare. Det kan man se på att Chryslers gamla logotyp, pentagrammet fortfarande sitter på sin plats på kylargrillen. Motormässigt finns mest troligt standardmotorn mellan framhjulen, en V6:a på 3,3 liter på måttliga 161 hk. Men bilen skred ändå fram värdigt.

Ett uppslag ur försäljningsbrochyren:
Upphovsrätten tillhör Chrysler.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar