tisdag 24 april 2012

Cadillac Seville med extra spänst


Cadillac Seville Touring Sedan[årsmodell: 1986 – 1991, tredje generationen, sedan 1974], klass: mid-size.

När de flesta tänker på Cadillac så tänker alla förstås på lyxbil och stor lyxbil, minst fem meter. Men det var inte alla Cadillac som var stora, en del var små. Seville på bilderna är en liten Cadillac. Inte bara att den är liten, den ser liten ut, i alla fall jämfört med de moderna bilarna runt omkring. Nedkrympt liksom. Skälet till det är att den har den stora bilens linjer, fast i mindre format och framför allt den har s k tre-box-design. En box för motorutrymmet, en för passagerarna och en för bagageutrymmet. Kantigheten mildrar inte heller miniatyr intrycket. Moderna mindre bilar har en mer sammanhållen ihopflytande design vilket gör att de verkar större och de är också högre, mulligare och bulligare.

Tittar man på bakluckan på bilen under Seville emblemet så ser man en liten skylt med texten ”Touring Suspension”. Det är för amerikanska bilar vanlig beteckning då biltillverkaren styvat upp fjädringen till europeisk hårdhet och spänst. Men det var inte bara det som följde med Touring Suspension utan också större hjul på 15”, krängningshämmare, direktare styrning samt ett pråligt Cadillac emblem i grillen. Bilen på bilden är av årsmodell 1988 eller senare och grillen pekar på 1989. Bilen var faktisk så liten att V8.an fick sättas på tvären. För årsmodell 1989 var den på 4,9 liter och gav sprakande 180 hk. Inte så illa.


Det gick dock illa för försäljningsförhoppningarna. De infriades inte. Det var inte tillräckligt många som ville köpa den lilla Cadillacen. Ska det kostas på så kan bilen gott få vara stor. Kanske det. Bilen på bilderna är i alla fall i hyfsat fint skick. Vi låtsas inte om att listen på höger dörr har trillat bort och vi ser också mellan fingrarna på rosten som börjat knapra på bakluckan. En tur genom biltvätten på bilmacken skulle dock göra susen för glansen. Jag tycker det verkar vara en riktigt liten kanonbil. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar