onsdag 18 april 2012

Oldsmobile 98 en gång praktfull


Direkt uppmaning: snälla, centrera registreringsskylten och häng den rak.
Oldsmobile Ninety Eight Regency Brougham [årsmodell: 1985 – 1990, tionde generationen, sedan 1940], klass: full-size.

Här står parkerad en praktfull bil, Oldsmobiles absoluta toppmodell i slutet av åttiotalet, den prestigeladdade 98 Regency Brougham. Namnet är ju så långt så att man måste ta ett andetag mitt i för att kunna uttala det. Välutrustad för sin tid men det var länge sedan nu och det måste lite motvilligt medges att det mesta av prakten tycks ha försvunnit. De bakre kromade stötfångarna är sorgligt genomrostade, och det finns rost både här och där. Rikligt med bucklor och skeva lister. Radioantennen ser ut att ha fastnat på halvstång. Å andra sidan är lacken fortfarande blänkande och original hjulsidorna ser ut att vara intakta och sitta fast där de ska. Sammantaget får omdömet bli tvivelaktigt bruksskick, men komplett renoveringsobjekt . . . fast det är nog för tidigt att tala om renoveringsobjekt för dessa årgångar. Det vore dock kul om den kunde bevaras.


I mitten av åttiotalet var Oldsmobile fortfarande vitalt och sålde mycket bra. De kom in som god tvåa efter Chevrolet i försäljningstoppen 1985 med 1.165.649 bilar sålda totalt. I slutet av åttiotalet hade den siffran halveras och det började slutta utför. Den tionde generationen var den första som var framhjulsdriven och omfånget var nedbantat jämfört med tidigare generationer. Det trista var att det inte längre erbjöds några V8:or, bara en samling småtrötta V6:or, bensinare eller rykande diesel.

Bilen på bilden är av senare årsmodell, 1989 eller 1990 och det är strålkastarna och grillen som indikerar det. Standardmotorn för de årsmodellerna var en V6:a på 3,8 liter som var på så där cirka 160 hk.

Vi måste bara titta lite i försäljningsbroschyren:
(upphovsrätten tillhör GM)

Det bästa Oldsmobile kunde erbjuda.
Läckra "features", jajamensan, kolla in de elektroniska instrumenten, ratten kan vippa upp och ned. Vilka stora fluffiga fåtöljer till bilstolar och se så många väskor som får plats (utanför bilen). Form, funktion, snillrikt!
Bilinteriörerna var mer onekligen mer ombonade på åttiotalet, salongs- och nästan bordellkänsla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar