fredag 16 december 2011

Saturn Ion - ringarnas betydelse

15" däck, väsentlig information när det gäller Ion.
Saturn Ion [årsmodell: 2003 – 2007, enda generationen] compact. Ersatte Saturn S-series som
instegsmodell till GM:s oberoende och annorlunda bilmärke Saturn (1985 – 2009). Saturn drevssjälvständigt från GM, allt för självständigt för att uppnå förväntad lönsamhet. Från år 2004 började dock en del synergieffekter sökas med resten av GM. Då GM i slutet av 2008 deklarerade att de måste konsolidera sina bilmärken så var Saturn inte en av dessa. GM försökte först sälja Saturn, men affären gick inte i lås och Saturn avvecklades under året. Ion blev inte heller lika framgångsrik som föregångaren S-series. Modellen fanns som sedan eller kupé, tre utrustningsnivåer 1, 2 eller topputrustade 3. Enkelt eller hur? Lika enkelt är det inte att försöka fastställa bilarnas utrustningsnivåer då emblem eller annan märkning normalt saknas, men det finns ett trick för den invigde: 1 har 14”-hjul som original, 2 har 15”, och 3 har 16” (för sedan). 
En högprestanda variant producerades också kallad Red Line (den har egen märkning dock, kupé och förstås 17”-hjul). Motormässigt erbjöds radfyror, en på 2,2 liter (140 hk / 145 Nm) och från 1996 fanns en 2,4 liter som tillval (170 hk / 162 Nm). Red Line hade en turboladdad fyra på 2,0 liter (205 hk / 271 Nm).
Flaggar för grannen i söder, stjärnbaneret påklistrat.
Bilen på bild är av årsmodell 2005 eller senare, syns på den uppgraderade grillen. Det är inte en Red Line eftersom det är en sedan vi betraktar,  men är det 1, 2 eller 3? Det är en 2, just i detta fall ser man det på att bilen är skodd med 15” som var original dimensionen. Tittar man in i kajutan kan man se att instrumentklustret är centrerat i mitten av instrumentbrädan, vilket under långa körningar kan leda till nackspärr och kanske i några enskilda fall till skelögdhet. Fordonet verkar vara i bra skick, någon repa kan skönjas i hörnen. En näpen liten väldoftande wunderbaum i form av ett gult lönn löv dinglar under backspegeln. Gissningvis är doften lönnsirap. Ägaren markerar med flaggprydda klistermärken att denne är vänligt sinnad till den stora grannen i söder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar