tisdag 20 december 2011

Ford Taurus - kurvig och böljande plåt

Se så vackert ljuset speglas i de böljande formerna.
Ford Taurus SE [årsmodell: 1996 – 1999, tredje generationen] mid-size.

Spännande design, alltför spännande för kundbasen. Försäljningen sjönk jämfört med föregångaren. Mästartiteln ”Amerikas-mest-sålda-bil” kom i gungning och räddades enbart av att biluthyrningsfirmorna fortsatte att köpa Ford Taurus av gammal vana. Även den mer välmående kusinen Mercury Sable drabbades av dessa runda former. Det gick inte bra där heller. Under huven finns som standard en V6:a på 3,0 liter med enkel överliggande kamaxel som avgav synnerligen måttliga 145 hk/230 Nm, med dubbla kamaxlar (DOHC) gick det bättre: 200 hk/272 Nm. Det fanns också en riktig rökarmodell kallad SHO som bestyckades med en V8:a på 3,4 liter vilket gav 235 hk/312 Nm. Utrustningsvarianterna kallades först G, GL eller LX, sedan kom SE, då G och GL försvann. Kombin såg än värre ut, huga.

Kraftfullt designat akterparti.

Bilen på bilden har en lyster lack. Eftersom det är en SE så måste det vara en 1998:a eller senare. Det lilla märket på skärmen fram skvallrar om att här finns det pulver under i huven i form av DOHC V6:an. Den som är ägare till den här bilen kan känna sig stolt och nöjd. Fläckfri efter så många år. Heders.

Titta i den lockande försäljningsbroschyren:


Upphovsrätten tillhör Ford.

2 kommentarer:

  1. Min mors man har haft två(!) Taurus, en sedan FFV -96 och en kombi -97. De böljande formerna gick igen i inredningen, hela bilen ser ut att ha smält i solen.
    De var faktiskt inte helt ovanliga här i Sverige, då som flexifuel-bilar. De var bland de första etanolbilarna som fanns att tillgå i Sverige. Kombin såldes dock aldrig här, den jag skriver om kom in till Sverige via Tyskland och en amerikansk militär som var stationerad där.

    SvaraRadera
  2. Ja, just det. De var pionjärer på flexifuel-området i Sverige. Jag har sett en del fina kombin här också, och de fanns även som Mercury Sable kombi (lite mer ovanlig). Med lite tur kan det bli några Ford Taurus kombi bilder vad det lider.

    SvaraRadera