lördag 25 augusti 2012

En äkta kanadensare: Beaumont 1967


Kanada har också haft sina alldeles egna bilmärken. Beaumont var en. Dessa särskilda bilmärken producerades av någon av de tre stora amerikanska biltillverkarna. Något eget nationellt bilmärke som till exempel Saab har inte funnits i modern tid i Kanada utan det har mer varit en fråga om att positionera varumärken. De flesta amerikanska biltillverkare inklusive insomnade och hädangångna bilproducenter som AMC och Willys-Overland med flera har haft bilfabriker i södra Ontario. Till exempel den sista generationen Ford Crown Victoria tillverkades i Kanada och sedan lades fabriken ned. Fortfarande finns det dock en bilindustri i Kanada, även om den nu för en mer tynande tillvaro.
Beaumont Sport Deluxe [årsmodell: 1966 - 1969, enda generationen], mid-size.
Sport Deluxe var det påkostade sportiga utrustningsalternativet.
Beaumont var en GM-produkt och var en kanadensisk variant av Chevrolet Chevelle. Fast utseendemässigt fick den ett närmare släktskap med Pontiac, i alla fall framifrån. Den såldes också främst av Buick-Pontiac handlare. Varianten Sport Deluxe var prestandaorienterad och hade därför separata framstolar, bucket seats, och växelspaken på golvet, till skillnad från den vanliga helsoffan fram och växelspaken på rattstången. Fast det räcker ju inte bara med stolar och golvspak, det måste till motor också för att sportighet ska uppstå. Beaumont hade hela åtta olika motoralternativ under produktionsperioden. Bilen på bild är prestanda versionen och underhuven kan man då finna den mäktiga 6,7 liters V8:an på 350 kusar. Det behövs fyra förgasare för att få ihop tillräckligt med bensin. Bensinförbrukningen? . . . nästa fråga, tack.

Bilen på bild är av årsmodell 1967. Den står där lite lätt exhibionistiskt parkerad på gatan så att alla kan beundra den. Den är i mycket bra skick förstås. Förutom att läsa innantill på emblemen kan man se att det är en Sport Deluxe för den har också sportiga gälar, fender louvres, bakom dörrarna. På motorhuven har den diskreta extra luftintag, air scope, som prydnad eller de kanske till och med fungerar? De tunna röda ringarna på däcken markerar att det är rykarmodellen med den allra fetaste V8:an. På bakluckan sitter för säkerhetsskull också ett speciellt sportmärke - allt andas prestanda. Ingen idé att mopsa upp sig vid rödljuset intill den här bilen.1967 års bilbroschyr:
Bilbroschyren för Beaumont 1967 andas verkligen ’67, ”summer-of-love” och allt där till. Synnerligen samtida design och layout. Läckert. De tecknade kvinnorna på bilderna påminner mig om de tecknade kvinnor som fanns i min mammas Femina-tidningar från sextiotalet. Titta och njut för sextiotalet kommer aldrig tillbaka . . .


(Upphovsrätten till broschyrmaterialet tillhör GM.)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar