tisdag 22 maj 2012

Två små Chevor


Chevrolet har skapat många berömda bilmodeller: Belair, Camaro, Impala, Corvette, listan kan göras lång, men där finns också en stor mängd anonyma och snart bortglömda Chevrolet modeller där ute. Ofta är de intetsägande små bilar som anonymt rör sig i trafiken. Bruksbilar i dess renaste definition. De finns där, de körs, de nöts ner, rostar bort och plötsligt en dag är de borta. Endast bevarade på vykort. För det är få om ens något exemplar som går vidare och blir entusiastbilar. Det är synd, men jag inser att alla bilmodeller kan inte sparas för framtiden. Nåja, ibland måste dessa bilar också få komma med. Här är två exempel på bilmodeller som lätt förbises: Corsica och Cavalier.


Chevrolet Corsica [årsmodell: 1987 – 1996, enda generationen] compact.
Corsica såldes först till biluthyrningsfirmor och företag, s k fleet sale innan de hamnade i bilhallarna. Det är lite ovanligt och det är inte alltid bra heller, vare sig för bilproducenten eller kunden. Fleet sale är enkel och snabb försäljning, men marginalerna är låga och på små bilar är marginalerna normalt låga redan från början. För konsumenterna leder alltför stor fleet sale till att andrahandsvärdet urholkas när dessa företagsbilar kommer ut i stora svärmar på begbilsmarknaden. Man kan ju undra varför Chevrolet gjorde så? Modellen producerades under relativt lång tid, men inte så mycket hände utseendemässigt. Den långa produktionstiden visar ju på att det fanns en marknad för bilen, fanns plats för den i Chevrolets utbud och att den gav vinst, om än måttlig.


Bilen på bilderna är en tidig modell, det ser man på grillen och backspeglarna. Dörrhandtagen skvallrar att detta är den snikutrustade versionen och under huven mest troligt en två liters rak fyra med begränsat antal hästkrafter. På vanligt Chevrolet vis så fanns det en prestanda version också som hade en liten V6:a. Bilen är ordentligt nedsmutsad så det är svårt att bedömma rostens fulla härjningar, men rost finns. Här och där ses lite klarlacks släpp, inte heller ovanligt. Vi kan också konstatera att bensinlocket trillat av, kanske i en kurva?

Chevrolet Cavalier [årsmodell: 1988 – 1994, andra generationen], compact.
Cavalier är en liknande modell som Corsica och var samtida. Hur de var positionerade i förhållande till varandra är något höljt i dunkel. Varför ska man köpa Corsica istället för Cavalier, eller tvärtom? Cavalier kom som modell tidigare än Corsica, redan 1982, och sålde i stora volymer i början. Det kan ju ha varit en god anledning att utöka modellutbudet i detta segment. Chevrolet Beretta var en till variant av dessa småbilar, men med aningen mer sportig attityd.

Titta! Bilen har ett bagageräcke på bakluckan.
Den Chevrolet Cavalier som syns på bilderna här är av lite senare årsmodell, 1993 eller senare. Det ser man på att fronten inte har en vanlig kylargrillen (luftintaget sker genom stötfångaren). Chevrolet emblemet i fronten har förargligt nog förlorats på något sätt. Den har sportiga fälgar och den är extra utrustad med ett bagageräcke på luckan. Ett av mina favorit tillbehör. Eftersom det är en billig Chevrolet så är räcket gjort av förstyvad plast, men finare modeller som Buick och Mercury hade vackert kromade bagageräcken som extra tillbehör. Kul att se en snik variant. För övrigt så är bilen i ett förväntat slitet bruksskick.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar