torsdag 10 maj 2012

Svart Chevrolet Caprice tyginklädd


En sådär tjugo år gammal Chevrolet Caprice är väl inget att intressera sig för, kanske många tänker. I de flesta fall är det nog så, men inte i detta fall. Bilen på bilderna har en guld stripe längs sidorna och den mäktiga kylargrillen har ett förgyllt utförande. Men det som verkligen slår allt är att plåttaket är klätt i svart cabriolettyg. Denna förskönade extrautrustning får mig alltid att häpna och ibland kan man se det på bilar som är cirka tjugo år eller äldre. Måste ha varit moderiktigt vid den tiden. Det ska ju förstås likna en sufflett precis som hard top gör och på så sätt förfina bilen. Oftast är taket klätt till en fjärdedel eller halva taket, men i detta fall är hela taket inklätt och dessutom i svart tyg så det kontrasterar dåligt mot den svarta lacken. Det ser ju bara konstigt ut. Vitsen är att taket ska synas trodde jag. Eller har den ägs av en begravningsfirma? Dessutom är det tyg och det far illa med tiden, ofta missfärgas tyget och algerna växer frodigt om man inte vårdar det. Det är en Caprice i vad man skulle kunna kalla Gould Coast utförande. I alla fall är det texten som står på c-stolpen. Vad Gold Coast innebar är för mig höljt i dunkel, men förgylld grill och guld stripes ger väl en vägledning.

Chevrolet Caprice Gold Coast Edition [årsmodell: 1991 – 1996, fjärde generationen sedan 1965], full-size.
Sista generationen Chevrolet Caprice är intressant ur en annan aspekt också. Det var volymtillverkaren Chevrolet sista klassiska amerikanska full-size sedan byggd efter det väl beprövade konceptet: stor V8:a fram, bakhjulsdriven och med separat ram. Efter det Caprice las ned 1996 var det bara Fordkoncernen som med sina Crown Victoria, Grand Marquis och Town Car modeller fortsatte att producera dessa typer av sedaner och det gjorde de ända till år 2011. Denna generations Caprice fick ett något svalare mottagande än föregående generation, den senare var en riktigt långkörare och producerades i hela 15 år. Marknaden för denna typ av bil hade vid den här tiden krympt betydligt, de goda åren var förbi och den hade även utseende emot sig. Designen fick faktiskt en hel del kritik.

Bilen på bilden är av en tidigare modell. Den här gången så är det inte grillen som skvallrar om det utan bakskärmarna. Från 1993 års modell blev även de runda. Sålunda är årsmodellen 1991 eller mer troligt från 1992. Bilen är i ett något lätt slitet men prydligt bruksskick. Vänstra hörnet fram har fått sig en kyss och reparerats lite nödtorftigt. Originalfälgarna sitter intakta på plats och ser fina ut. Eftersom det är en tidig årsmodell så finns en V8:a på generösa 5,0 liter mellan framhjulen och den presterade 170 hk som mest. Det kanske inte gick i raketfart, men det mullrade mysigt ur avgaspiporna.

Till sist så måste vi bara kolla upp en gammal bilbroschyr också . . .
(upphovsrätten tillhör GM)
Caprice Classic var den högre utrustningsnivån.

Mysig och mjuk inredning, norsk text till höger.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar