onsdag 28 november 2012

Pontiac Firebird gasar vidare



 . . .  in i evigheten. På bilderna sista generationen Firebird och dessutom en Trans Am. Muskulöst formspråk i designen, svällande bulliga former som uttrycker styrka och snabbhet. På huven en generös tilltagen hood scoop som ytterligare förstärker det kraftfulla intrycket. Bilen ser rent ut av att kunna vara en lillebror till Läderlappens Batmobile. Säga vad man vill om Pontiac Firebird - den föll med flaggan i topp.
Pontiac Firebird Trans Am [årsmodell: 1993 – 2002, fjärde och sista generationen], sports car.
Trans Am var toppversionen. Utrustad med WS-6 prestanda paket.
 
Firebird gick länge hand i hand med Chevrolets motsvarighet Camaro. De är ganska lika faktiskt, men Camaro hade strålkastarna framme och Firebird dolde dem blygsamt under luckor. Ja, jo, det fanns andra skillnader också . . . Firebird hade på slutet svårt att försvara tidigare försäljningsvolymer och den lades ned 2002. Troligen saknad av många. Camaro lever dock och har hälsan men bilmärket Pontiac blev något snopet avvecklat i all hast år 2010.

En bil värdig självaste Läderlappen.
Vad finns där under hood scopen? Är den lika kraftfull som den ser ut? Jajamensan. Trans Am kan mullra ihop 320 hk fördelat på åtta cylindrar om en total slagvolym på 5,7 liter. Med gasen i botten kunde den spänsta upp i 100 km/h på ungefär fem sekunder, inte alls illa, mycket rappt må jag säga. Men så har bilen det speciella prestanda paketet WS-6 som förutom ökade motorstyrkan också styvade upp fjädringen samt fetare fälgar. Bilen på bilderna är i fint skick och tycks vårdas väl, mycket bra bruksskick får bli omdömet. Den har 1998 års facelift så det är en av de sista årsmodellerna som du just nu beundrar.
Härligt formspråk och WS-6 paketet ger prestanda.


Utdrag ur bilbroschyr:
Det bästa sättet att ta farväl av Firebird är väl att ta en titt i den sista bilbroschyren och sucka lite.

(Upphovsrätten tillhör GM)


Japp, sista årsmodellen kom ut i en speciell Collector's Edition, fattas bara . . .

325 kusar erbjudes under hooden.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar