torsdag 11 oktober 2012

Privat och civil Ford Crown VictoriaEn gång var den här bilen säkert sin ägares prydnad. Lackad i en vacker ljus turkos färg av bästa metallic-kvalitet, döpt till det poetiska namnet light willow green. Ekrade hjulsidor och vita däcksidor. Kromad grill och i övrigt blank, och glänsande. En god företrädare för den amerikanska full-size sedanen. I början av nittiotalet var det ett segment, om än tynande, som fortfarande hade ett antal bilmärken och modeller att välja på. Chrysler kIev ur under åttiotalet. I slutet av produktionstiden så var Ford-koncernen herre på täppan, eller rättare sagt fortfarande kvar i detta bortdöende marknadssegment. Buick och Chevrolet kastade in handuken i mitten av nittiotalet då och Caprice och Roadmaster gav upp andan. De båda satsade på modernare plattformar för sina bilar. Resultatet blev dock mer slätstruket.

En klassisk amerikansk full-size sedan kännetecknas av separat ram, V8:a fram, sexsitsig helst med soffa fram, bakhjulsdrift och att den är stor, mycket stor. Den är också ofta betydligt mer kromad och pyntad än övriga länders bilar. Allt detta hade Crown Victoria och förutom kosmetiska utseendeförändringar så var tekniken intakt från årsmodell 1979. Synnerligen välbeprövad teknik. Fast kunderna ville ha andra bilar. Modellen Crown Victoria mognade ut till att hamna i så kallad fleet sale, företagsförsäljning. Det vill säga det var inte längre privat personer som var majoriteten av kunder utan taxibolag, hyrbilsfirmor, myndigheter och inte minst polisen. Utseendemässigt blev därför bilen enklare. Vackra metalli färger och flärdfulla hjulsidor ersattes av basfärger och stålfälgar. Från högklackat till fotriktigt, skulle man kunna säga.
Ford Crown Victoria [årsmodell 1992 - 1997, första generationen], full-size.
Basversionen.
Det var länge sedan den här bilen var prydlig och en prydnad. Sliten, hängig och lätt rostig står den parkerad intill trottoarkanten. Ett originaldäck hänger envist kvar, höger bak. Bucklig i plåten och avskavd i hörnen. Tidens tand har gått hårt åt den. Men än kan man se att ägaren försöker förhindra förfallet. Bilen är tvättad. Även om lacken är rispad och repad så blänker den allt och man kan förstå att detta en gång varit en vacker bil. 

Speciellt polisväsendet är mycket förtjust i Crown Victoria, och de köpta Crown Victoria in i det sista, till 2011 då modellen lades ned. De flesta Crown Victoria som rullar på gatorna är polisbilar eller har varit polisbilar.

Typexempel på polisbilar: Ford Crown Victoria andra generationen från Niagaras polismyndighet i Ontario.


Låt oss fly till en tid då Ford Crown Victoria var till för privat personer och titta i broschyren för årsmodell 1995.

Broschyrdags:190 kusar att gasa loss med och med en genrös slagvolym på 4,6 liter fördelat på åtta burkar, så ska det se ut!

Den är sexsitsig, även om dne inte har soffa, en person kan sitta i mitten även fram, fast då får denne allt hålla i sig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar